Rypyt

Mistä rypyt johtuvat?

Kaikille tulee ryppyjä ennemmin tai myöhemmin. Perintötekijöiden lisäksi asiaan vaikuttaa se, kuinka paljon on ottanut aurinkoa ja miten hyvin on hoitanut ihoaan.

Kuten keho muutenkin, myös iho vanhenee. Vuosien myötä ihosolujen uudistuminen hidastuu. Ihon kosteuspitoisuus laskee huomattavasti iän myötä, ja iho menettää jäntevyyttään. Iho kuivuu, ja sen kimmoisuus ja täyteläisyys vähenevät. Iho painuu, ja siihen muodostuu poimuja ja uomia – näitä kutsutaan pintajuonteiksi ja rypyiksi.

Myös kasvolihasten toiminta vaikuttaa juonteiden ja ryppyjen muodostumiseen. Kun ilmehdimme, kasvoille syntyy poimuja. Kun ihon jäntevyys ja kimmoisuus ajan mittaan vähenevät, poimut erottuvat, vaikka lihakset olisivat rentoina.

 

 

Aurinko – ihon pahin vihollinen

Toisinaan erotetaan biologinen vanheneminen ja valovanheneminen. Altistuminen auringon säteilylle aiheuttaa valovanhenemista. Ikääntynyt iho, joka ei ole altistunut liialle auringolle, on normaalisti kuiva, ohut, arka ja veltto. Siinä on pintaryppyjä ja tasaista pigmentoitumista. Valovanheneminen voimistaa biologista vanhenemista ja aiheuttaa lisäksi muita muutoksia, joita ei ole normaalisti vanhentuneella iholla. Iho voi olla vaaleankeltainen, paksuuntunut ja toisinaan rosoinen. Poimut ovat syviä. Pigmentoituminen on epätasaista ja läikikästä. Laajentuneita verisuonia esiintyy, ja iho voi olla nahkamainen.

 

Ryppyjen hoito ja ehkäisy

Koskaan ei ole liian aikaista aloittaa ihonhoitoa. On helpompi säilyttää ihon nuorekkuus ja kimmoisuus hyvällä hoidolla kuin yrittää kääntää kelloa taaksepäin, mutta toisaalta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Välttämällä haitallisia tekijöitä ja käyttämällä tutkittuja ihonhoitotuotteita voi ehkäistä ihon ennenaikaista vanhenemista.

Kun käyttää ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät soluja uudistavia ainesosia, kosteuttavat ihoa syvältä ja parantavat sen elastisuutta, voi viivästyttää ikääntymisen merkkien näkymistä. Oikea koostumus ja pitoisuus valitaan ihotyypin ja iän mukaan. Esimerkkejä tutkituista, ikääntymistä ehkäisevistä aineista ovat AHA-hapot, peptidit, A-vitamiini ja antioksidantit.

Monet hakevat apua, kun ikääntymisen merkit alkavat näkyä selvästi. Kun ryppyjä alkaa tulla, kannattaa siirtyä ikääntymistä ehkäiseviin tuotteisiin. Ihoa hoitavien tuotteiden ja ikääntymistä ehkäisevien tuotesarjojen lisäksi ihoterapeutit, ihotautilääkärit ja plastiikkakirurgit tarjoavat erilaisia käsittelyjä. Hoito valitaan ongelman laajuuden sekä toivottujen tulosten perusteella.

 

Esimerkkejä esteettistä hoidoista, jotka nuorentavat ihoa

Erilaiset ihoon ruiskutettavat täyteaineet voivat silottaa tiettyjä ihoalueita tai ryppyjä. Ryppy täytetään ruiskuttamalla ihoon esimerkiksi hyaluronihappoa. Hoito on toistettava ajoittain, koska ruiskutetut aineet hajoavat elimistössä. Toinen keino on vähentää lihastoimintaa ruiskuttamalla lihakseen lihaksen toimintaa heikentävää ainetta. Tämä hoito on toistettava säännöllisesti. Suurempi muutos edellyttää yleensä kirurgista toimenpidettä, kuten kasvojenkohotusta, jossa kasvojen ihoa venytetään. Nämä hoidot eivät vaikuta ihon pintaan tai rakenteeseen, joten hyvien tulosten saamiseen tarvitaan myös oikeita ihonhoitotuotteita ja hoitoja. Exuviancen AHA-hoidot ja -ihonhoitotuotteet vähentävät tutkitusti ikääntymisen merkkejä ja parantavat selvästi ihon rakennetta, täyteläisyyttä, sävyä ja kiinteyttä.

Ihoterapeutti tekee erilaisia ihoa nuorentavia hoitoja käyttämällä AHA-happoa, joka vähentää todistetusti ikääntymisen aiheuttamia muutoksia ihossa.

Silmärypyt

Silmänympärysiho on erittäin herkkä, ja ensimmäiset rypyt ilmaantuvat juuri tälle alueelle. Silmänympärysvoide on tämän vuoksi valittava huolella. Monet silmänympärysvoiteet kosteuttavat ihoa, mutta se ei riitä. Kosteus katoaa, eikä iho ole saanut tarvitsemaansa suojaa. Jotta silmäryppyjä voidaan ehkäistä, pitää solujen uudistumista lisätä.

Ryppyjen ehkäiseminen

Hedelmähappo eli AHA elvyttää solujen uudistumista, mutta sitä ei ole tähän mennessä uskallettu käyttää herkällä silmänympärysiholla. Exuviance on kehittänyt mullistavan silmänympärysvoiteen, jossa on hedelmähappoa, joka edistää solujen uudistumista AHA-hapon tapaan. Se on mieto ja hellävarainen eikä ärsytä ihoa. Sen nimi on PHA. Ihosta tulee raikas ja tasainen. Rypyt ja pintajuonteet silottuvat.

Vinkkejä

  • Ole auringossa järkevästi: Käytä ympäri vuoden voidetta, jossa on aurinkosuojakerroin. Jos säteilyä on paljon, käytä ihotyypin ja käyttötarkoituksen mukaista aurinkosuojavoidetta. Älä ota aurinkoa keskipäivällä, jolloin säteily on voimakkainta.
  • Hoida ihoa säännöllisesti: Puhdista iho aamuin illoin ja levitä iholle kosteuttavaa ja korjaavaa voidetta. Tehosta voiteen vaikutusta seerumilla ja käytä kasvonaamiota kerran viikossa. Kun ensimmäiset rypyt ilmestyvät, siirry käyttämään ikääntymistä ehkäisevää tuotesarjaa. Käy kasvohoidossa säännöllisesti.
  • Älä tupakoi.
  • Terveet elämäntavat: oikea ravinto ja liikunta.
Scroll to top